Exkurze u Týnských varhan

,

V sobotu 2DSC_13490.6.2015  se konala další exkurze u varhan, tentokrát v Týnském chrámu na Staroměstském náměstí  v Praze – průvodce byl ing.Marek Čihař, který jako organolog pražské arcidiecéze spolupracoval na opravě varhan v letech 1998-2000. Na exkurzi se sešlo 20 lidí, kteří se zájmem vyslechli odborný výklad k historii a technickým možnostem nástroje a rovněž k samotné opravě varhan. Jak vyplynulo z výkladu, rekonstrukce byla náročná nejen z odborného a finančního hlediska, ale až neuvěřitelně administrativně komplikovaná tím, že se oprava prováděla v zahraničí…Kromě informativní části jsme opět měli možnost si poslechnout, jak varhany zní, a to v podání pana Čihaře, který zahrál (kromě jiného) dvě zajímavé improvizace. Nakonec si varhany vyzkoušeli i někteří posluchači.

 

Hudební ukázky z exkurze byl nahrány panem Macurou a lze si je poslechnout na odkazu: http://web.telecom.cz/macura/tynvarhany.htm

Zpracovala Marie Plecháčková, Foto: Jaroslav Špaček

Vážení,

sobotní exkurze Týnských varhan za doprovodu výborného průvodce a varhaníka pana Čihaře se celé mé rodině velmi líbila. Pan Čihař nás dost do podrobna poinformoval o celé opravě varhan s vtipnými poznámkami.
Exkurze byla velmi pěkná. Nejvíce se nám / především mé dceři/ líbilo, že jsme si mohli varhany osahat a kdo měl zájem, tak si mohl na ně zahrát. Je to jak pro mě, tak pro dceru Barču velmi silný zážitek, zahrát si na největší varhany v republice. Ráda bych touto cestou poděkovala nejen panu Čihařovi, který nám dopřál i krátký koncert, ale především organizátorům této akce, tzn. paní Plecháčkové a Petiškové.
Myslím si, že i přes nepřízeň počasí se nás sešlo dost a nadšení bylo velké.
Jen tak dál s organizováním podobných výletů. 🙂

Děkuji.
Dvořáková Adéla

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář